Äntligen, nu börjar webbplatsen ta form! Både ni och jag har väntat länge på detta, men nu börjar här hända saker. Än så länge fattas mycket, det mesta faktiskt, men det har i alla fall börjat röra på sig här. Vi har ett stort bildmaterial (och hoppas på ännu fler foton från er när ni nu ser att något händer) och det är på bilderna tyngdpunkten kommer att ligga. Men även en hel del annat ska dyka upp: filmer, recept, länkar etc etc. Inte minst gästboken, som Björn har skapat, kommer att vara värd ett besök! Låt kreativiteten flöda! :-)
Det var rätt länge sedan jag aktivt ägnade mig åt webbdesign, trots mina stora ambitioner inom området. HTML-programmering i all ära, men nuförtiden är det mer som krävs, framförallt om man vill göra sin webbplats lättskött och framtidssäker. Grunden är att man ska skilja på grafisk design och innehåll. För mig innebar det att jag måste lära mig tänka & planera webbsidorna på ett nytt sätt, och dessutom måste jag lära mig en (för mig) ny teknik, kallad CSS. [OK, nu kan ni som kan det här med webb skratta lite åt mig, men på kursen som jag gick för en massa år sedan knystades inte om CSS...]
CSS står för Cascading Style Sheets, vilket ungefär kan liknas med de stilmallar man använder i ordbehandlingsprogram. Fördelen är (bl a) att man specar på ett ställe vilken stil man vill använda och sen kan det gälla överallt. Vill man ändra stil räcker det med att ändra på ett ställe, men ändringen kommer att genomföras överallt (om det är vad man önskar). Mycket piffigt! CSS ger också mycket stora möjligheter för layout, och om man använder tekniken rätt ger den mindre webbsidor, som alltså tar kortare tid att ladda hem. Bra för de som inte sitter på bredband. CSS är utmärkt om man vill skapa webbsidor som ska beskådas även på andra plattformar än datorskärm, t ex PDAer, mobiler, handikapphjälpmedel, etc etc, men dessa tekniker har jag inte lärt mig ännu.
Faktum är att det är rätt mycket angående CSS som jag inte hunnit sätta mig in i ännu, framförallt inte alla de små tricks och hacks som krävs för att diverse olika webbläsare ska visa sidorna helt enligt mina intentioner. Det finns ungefär sju - åtta olika webbläsare, i diverse olika versioner, som körs på minst tre vanliga datortyper — och den kombinatoriska mängden blir helt enkelt för överväldigande för att jag ska kunna testa webbplatsen ordentligt. Istället har jag försökt skriva så korrekt kod som möjligt, och testar i den bästa webbläsaren som finns just nu, nämligen Firefox. (Jo, jag testar i en hel del andra webbläsare också, men eftersom jag inte har tillgång till Explorer på Windows så vet jag att jag missar den största gruppen surfare. Sorry.) I framtiden ska jag lära mig att skriva kod så att buggar i webbläsarna inte spelar nån roll — eller också händer undret att alla uppdaterar sina webbläsare till Firefox (eller liknande modern och korrekt läsare) och alla webbkodare slipper tänka på Explorer för Windows.... That would be the day...:-) Firefox kan du hämta här, gör det om du har möjlighet!
Det finns sannerligen massor av webbplatser och böcker för den som vill veta mer om CSS. Jag har använt Designing with webstandards av Jeffrey Zeldman, vars enda fel är ett otroligt fult omslag, samt CSS, Pocket Reference, 2nd ed av CSS-gurun Eric Meyer. På deras respektive webbplatser finns massor av bra länkar för den som vill lära sig mer i ämnet.
Återkommande designelement på den här webbplatsen är färgerna, teckensnitten och flätor i olika former.
Den pergamentgula bakgrundsfärgen är visserligen inte webbsäker, dvs om man har en gammal skärm (eller en monitor som inte visar miljoner färger) så kan den kanske se illa ut, men jag räknar med att i princip alla svenska webbsurfare har moderna datorer, vi ligger ju rätt långt fram i den utvecklingen. Folk som mobilsurfar eller äger en PDA står säkert ut med att allt inte ser ut som det ska, informationen här är ju inte livsviktig...:-)
Teckensnittet som används för brödtexten är i första hand Trebuchet MS, det torde finnas på de flesta datorer, både Mac och PC (eftersom det ingår i flera av Microsofts produkter och tidigare kunde laddas hem gratis från Microsoft). Det ska även funka på Unix/Linux eftersom de systemen kan använda TrueTypefonter för PC (om jag fattat rätt). Till rubriker använder jag Papyrus. Det är en ovanligare font (den följer dock med Mac OSX), så på de flesta sidor på webbplatsen visas rubriken med en bild, men på t ex den här sidan är den översta rubriken ren text. Om den ser helt vanlig ut så har du nog inte Papyrus installerat. Den som vill ladda hem och installera Trebuchet MS samt Papyrus kan söka efter dem på webben, eller testa här (Papyrus), bläddra ner på sidan (denna skärning är dock inte lika snygg som OSX-fontens). På samma webbplats kan man hitta Trebuchet MS, obs att det är fyra filer att ladda hem (Trebuchet MS, Trebuchet MS Italic, Trebuchet MS Bold samt Trebuchet MS Bold Italic). Installera typsnitten som du normalt brukar göra. Mac-användare som inte vet hur de ska göra kan fråga mig, men PC har jag ingen erfarenhet av, så där rekommenderar jag den undrande att läsa manualen.
Flätor har hela tiden återkommit som tema i vårt bröllop, och det beror självklart på vigselringens design. Titta på fotosidorna, på detaljstudierna, för att se närbild på ringen. Åhhh, den är så fin, jag är mycket nöjd med att få bära den...:-)
I övrigt finns väl inte mycket mer att tillägga om webbplatsen. Jo, jag har planerat layouten så att de flesta sidorna ska se OK ut om man har en skärm som är minst 800 x 600, och kanske det "i framtiden" blir en extra layout för oss med större skärmar (fullt möjligt m.h.a. CSS) där man kan njuta av bilderna i större storlek. Bildgalleriets galleri-sidor visas bäst om man har en skärm som är 1024 x 768, annars blir bilderna så fjuttigt små.
Alla texter är min copyright (om inte annat framgår). Design, layout och kodning är också min copyright (om inte annat anges). Gästboken har Björn kodat. Fotona har olika upphovsmän, och respektive fotograf ska stå omnämnd på något vis i samband med sina verk. All bildbehandling som skett på våra och våra vänners "amatörfoton" står jag för. Vår proffsfotografs bilder har inte bildbehandlats av mig (annat än i undantagsfall) och i så fall nämns det vid bilden.
All feedback från webbplatsens besökare är mycket välkommen, vare sig det är glada tillrop, klagomål, frågor eller konstruktiv kritik. Maila mig!!
Mycket nöje!
Använd webbläsarens "Tillbaka-knapp" för att återgå till där du var.